Etiketler

, , , , , ,

Anılacak lişi sayısı kadar nar motifi içeren bir Özbek el işi

Kaşgar ve Nar

https://onturk.wordpress.com/2011/05/20/side-nar-ve-apollon/

Antalya ilimize bağlı Manavgat ilçemizin şirin beldesi side, tarihi ile ünlüdür. wikipedia’da “Side” kelimesinin “Nar” anlamına geldiği yazar. Bir çok Türk Lehçesinde Nar’ın karşılığı” Anar” dır.

Türkistan’da nar, savaşa giden oğulun veya nişanlının “Anılması” için kullanılan meyve olarak bilinir. Çin sınırları içinde kalan Doğu Türkistan şehirlerinde Kaşgar kentinin simgesi Nar’dır.

Ön Türkçe’de ËSİÇ AT “anma aracı” anlamı taşımaktadır, bu kelime zamanla SİDE halini almıştır. (Haluk Tarcan, Ön Türk Uygarlığı Kitabı, Töre Yayın Grubu, Temmuz 2006 2.baskı,s.281 )

Side Apollon Anıtı

Side denince, akla APOLLON anıtı ve yazıtı da gelmektedir. Prof.Dr. Bossert Tarafından “APOLLON” olarak okunan Side Ön Türk Yazıtının aslı ise Sn. Kazım Mirşan tarafından “ÖGÜS ATIK ATAR OĞ” şeklinde okunmuştur.  ÖGÜS, Yüksek düşünce sahibi kişi, filozof, ermiş demek, cümlenin tamamı ise,“Ögüs adıyla adlandırılan ermiş kişi-“ demek.  (a.g.e.)

“Anadolu Tanrıları” adlı eserinde Halikarnas Balıkçısı da Grek mitolojisindeki ışık ve güneş tanrısı Apollon’un adının Grekçe olmayıp Anadolu kökenli olduğunu belirtmektedir.

Ne garip değilmi, bu aşamada Gazi Mustafa Kemal’in şu sözü akla geliyor: ” Tarih Yazmak Tarih Yapmak Kadar Mühimdir. Yazan, Yapana Sadık Kalmazsa, Değişmeyen Hakikat, İnsanlığı Şaşırtacak Bir Mahiyet Alır”

Sn. Bülent Tarhan

ÖG damgalı Kaşgar Halısı