Etiketler

, , , , , , , , , , ,

Romanya’da Transilvanya’nın doğusunda, Karpat Dağları yamacında yer alan Sekelistan bölgesinin adı daha önce birçok kişi tarafından duyulmamış olabilir

Ancak Hun İmparatorluğu’nun hükümdarı Atilla’nın torunları olduğunu söyleyen 700 bin kişilik Sekel halkı, 93 yıldır özerklik mücadelesi veriyor. Son olarak kimya mühendisi Levente G. Borbely (55) seslerini dünyaya duyurmak için Sekelistan’danMoğolistan’a doğru 2 yıllık bir yürüyüşe başladı. Borbeley, yürüyüşünün 21’inci günündeAnkara’daydı.
Sekeller, Atilla’nın 453’teki ölümü ve devamında gelen Avrupa Hun İmparatorluğu’nun çöküşü sonrasında korunaklı bir yere çekilen 3000 Hun savaşçısının torunları olduklarını söylüyorlar. Bazı tarihçiler ise Sekellerin Hunların değil Avarların torunları olduklarını kabul ediyor. Ancak Sekeller’in eski sosyal ve siyasi teşkilatlanmaları Türk boylarınınkilere benziyor. Ayrıca Göktürk Alfabesi’ne çok benzer bir alfabe kullanıyorlar.

Kaynak : dunya.milliyet.com.tr

Dipçe : Haberin “Göktürk Alfabesi’ne benzer” dediği abece zaten Türk abecesinin Sekel ve Futhark yazıtlarında kullanılan türevidir. Görsel deki kişi Hem Türk abecesi ile Türkçe olarak (üstte)  : “ab suçludur”, Sekel abecesi ile  Macarca olarak (ortada) “eu bünös” (avrupa günahkar) yazmaktadır. İngilizce olarak da (altta) “eu oppression” (avrupa baskısı) yazmaktadır.

Aşağıdaki konu başlıklarına da göz gezdiriniz : 

Sekel – (Macar) Türk Yazısı : https://onturk.wordpress.com/2011/09/14/sekel-macar-turk-yazisi/

İskandinavların Türk Ataları : https://onturk.wordpress.com/2011/03/23/iskandinavlarin-turk-atalari/

Futhark abecesi Ön Türkçedir : https://onturk.wordpress.com/2011/03/05/298/